Sveriges sociologförbund

Nyheter

Torgny T. Segerstedts pris för bästa artikel i Sociologisk Forskning

Segerstedtpriset delas ut till den artikel som under året publicerats i tidskriften Sociologisk Forskning och som lämnat ett särskilt värdefullt bidrag till den sociologiska disciplinens utveckling. Priset inrättades av Sveriges Sociologförbund år 1994 och bär sitt namn efter Torgny T Segerstedt som 1947 utsågs till Sveriges första professor i sociologi.

 I samband med Sociologidagarna i Uppsala tillkännagavs vinnarna för år 2020 respektive 2021.

2020 års pris tilldelas Rolf Lidskog, för artikeln ”Samhället utmanat? Artificiell intelligens och sociologisk kunskap

Prismotivering:

Baserat på en gedigen kunskap om aktuell samhällsvetenskapligt inriktad AI-forskning pekar Lidskog på en rad punkter ut de fundamentala sociologiska frågor som aktualiseras. Maktrelationer, fördelningskonflikter, riskhantering och etikfrågor både påverkas av och påverkar den artificiella intelligensens funktionssätt och tillämpning. Ytterst väcks frågan om vad det egentligen innebär att vara människa i ett tidevarv präglat av dramatisk teknologisk förändring. Artikeln är en välskriven och insiktsfull appell till sociologsamfundet att ta sig an dessa utmanande och rent ödesdigra frågor.

 

2021 års pris tilldelas Kerstin Jacobsson och Katarina Hollertz, för artikeln ”Commitment and control. Teamwork as management tool in a welfare state bureaucracy:

Grundat i en djupgående etnografisk undersökning av Försäkringskassan visar artikeln på konsekvenserna av införandet av nya organisationsmodeller i välfärdsprofessioner. Genom att sammanföra teorier om gräsrotsbyråkrater med kritiska managementstudier visar artikeln på vikten av att studera kollektiva processer i arbetets organisering. Analysen av den stundtals förbluffande empirin landar i en ny modell för sociologisk analys av ”teamwork” som kan fånga både arbetsformens problem och dess attraktionskraft. Artikeln är mycket välskriven och ett utomordentligt exempel på den stora potentialen i en väl utförd institutionell etnografi för att kritiskt analysera dagens samhällsförändringar.

Arvid Lindh